YKS’ye Hazırlıkta En Sık Yapılan Hatalar ve Başarı İçin Önemli Tavsiyeler
YKS’ye sayılı günler kala öğrenciler arasında farklı hazırlık seviyeleri dikkat çekiyor. Kimileri deneme sınavlarına ağırlık verirken, kimileri konu eksikliği nedeniyle panik halinde. Bu yazıda, sınav stresini en aza indirmenin yolları, TYT ve AYT arasındaki denge, diploma puanının önemi ve yapılan yaygın hatalara dair dikkat çekici öneriler yer alıyor. Başarıyı artırmak isteyen tüm adaylar için yol gösterici nitelikte bir rehber.

YKS’DE NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Sevgili üniversite adayları, malumunuz YKS yaklaşıyor. Konularını bitiren veya bitirmek üzere olup denemelere ağırlık verenler olduğu gibi henüz konu eksiği çok olduğu için denemelere çekinerek giren adaylar da mevcuttur ve bu adaylar sınava az bir zaman kaldı diyerek gereğinden fazla bir telaşa kapılarak sınavı kötü geçirebilmektedir. Oysa düzenli ve verimli çalışarak bu olumsuzlukları en aza indirmek mümkündür. Yine de süre daralmışsa ve konular da çoksa erkenden havlu atmak yerine kalan süreyi en iyi şekilde değerlendirmek oldukça önem arz etmektedir. Bu ve buna benzer gerekçelerle, kendisini henüz girmediği sınavı kaybetmiş kabul ederek, sonraki yılın sınavına veya mezuniyet sonrasına bırakıp temelimi o zaman atarım diye düşünen adaylar durumu sadece rasyonelleştirmektedir. Seneye atılması düşünülen temeli şimdi atmanın önündeki engel nedir diye düşünmek gerekir o zaman.
TYT ve AYT İlişkisini Göz Ardı Etmeyin
YKS’deki temel test niteliğinde olan TYT’nin AYT ile ilişkisi tam olarak özümsenmeden ikisinin birbirini besleyen ve destekleyen sınavlar olduğu gözden kaçırılarak yapılan sınav hazırlığı ciddi riskler barındırmaktadır. Sınava hazırlıkta, adayın AYT’deki bölümüne göre veya YDT öğrencisi olmasına göre kendini TYT’deki bazı derslerden sorumlu değilmiş gibi düşünerek davranması diğer bir hata olarak karşımıza çıkmaktadır.
Soru Çözümünde Stratejik Davranmak Başarıyı Artırır
Öğrenilmeyen konunun sorularını çözmek bir anlam ifade etmediği gibi sürekli aynı konu veya derslerin sorularını çözmek de adayı fazla ilerletmez. Bir dersteki açlık hali diğer derse çok yüklenerek giderilemez, çünkü ilgili dersten alınabilecek maksimum net sayısı bellidir. Onun için elden geldiğince her dersin gereği o ders için yapılmalıdır. Bunun sağlanabilmesi için de başta matematik olmak üzere bazı dersler korkulu rüya olarak görülüp ertelenmemeli, tabiri caizse şeytanın bacağı şimdi kırılmalıdır.
Denemelerde veya testlerde yanlış çözülen veya boş bırakılan soruların muhakkak peşine düşülmeli, sebebi iyice anlaşılarak gereği yapılmalıdır. Bu yapılmadığı zaman deneme, deneme olma vasfını yitirir. Aday sadece çözebildiği soruları bir kez daha çözme tekrarından öteye gidemez.
Diploma Notu YKS Puanını Nasıl Etkiler?
Dikkat çekilmesi gereken diğer bir konu da YKS’den alınan puanlara eklenen diploma puanıdır. Bu konuda mezun olan adaylar için yapılacak bir şey kalmamıştır. Çünkü diploma düşük de olsa yüksek de olsa konu kapanmıştır. Ancak henüz mezun olmayan adayların diploma notlarının ÖSYM tarafından başarı durumlarına bağlı olarak en düşük 50; en yüksek 100 puan olarak hesaplandığını ve bu puanın da en kestirme yolla 0,6 ile çarpıldıktan sonra YKS’den aldıkları ham puanlara eklendiği unutulmadan öğrencilerin okuldaki derslerine çalışmaları önem arz etmektedir. Çünkü diploma puanının küsuratları bile 3 milyondan fazla adayın girdiği bir sınavda oldukça önem arz etmektedir.
Yazar: ABDULLAH DOĞAN
3 Yorum
Süleyman aktan
25.05.2025 20:17:49
Hocamız güzel anlatmış umarım öğrenciler buna dikkat eder Teşekkürler
Mahmut Öğ
25.05.2025 01:16:46
Emeğinize yüreğinize sağlık hocam. Bu aydınlatıcı bilgiler için
Hamza Akan
24.05.2025 20:13:05
Her daim gençlere ışık olan her sorunlarıyla ilgilenen Abdullah hocamızı tebrik ediyorum